Okrugli stol “Zapošljavanje osoba s invaliditetom -I mi smo tu”

Dana 31.3.2023.godine u Hotelu Mediteran održan je Okrugli stola pod nazivom “Zapošljavanje osoba s invaliditetom – I mi smo tu”, s temom položaja osoba s invaliditetom na tržištu rada i mogućnostima zapošljavanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Okrugli stol je otvorio Dražen Trogrlić, moderator događaja, koji je prisutnima predstavio sam projekt “I ja to mogu!” u sklopu kojeg je i organiziran ovaj događaj. Program se nastavio izlaganjem Ružice Kiković, dipl. soc. radnica i Sandre Strunje, prof.psihologije,  iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju Split, koje su prezentirale usluge koje nudi Centar, te poticaje pri zapošljavanju osoba s invaliditetom. Naglašeno je da ti poticaji osim subvencije plaće uključuju i sufinanciranje prilagodbe radnog mjesta i uvjeta rada – arhitektonska i tehnička prilagodba.

Marina Vidučić, viša stručna savjetnica za zapošljavanje pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje područnoga ureda Zadar, koja je u direktnom kontaktu s osobama s invaliditetom, predstavila je aktivacijske programe koje HZZ nudi. Naglasila je da se puno radi na samoj motivaciji OSI, na njihovom uključivanju u programe besplatnog osposobljavanja na radnom mjestu. Spomenula je da se puno radi i na poticanju poslodavaca da se uključe u aktivnu politiku zapošljavanja OSI te koje sve poticaje i olakšice mogu koristiti kroz mjere zapošljavanja pri HZZ-u.

Javio se i dopredsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, Filip Jadrijev, koji je rekao kako nakon mnogih odbijenica od strane poslodavaca, najveći problem i je sama motivacija osoba. Suzana Periša, predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije, rekla je da ima dosta pozitivnog pomaka po pitanju uključivanju OSI u obrazovanje, te se još puno toga mora napraviti po pitanju uključivanja na tržište rada.

Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire, Jelena Milin, rekla je kako je i njima cilj osobe s invaliditetom uključiti u aktivnosti van institucije, te istaknula kako je uključivanje njihovih korisnika u radionice u sklopu projekta, pozitivan primjer toga, s čim se složila i njezina kolegica Ivana Lemezina, socijalna pedagoginja.

Predstavnici Zadarske županije su kao primjer dobre prakse iznijeli benefite poslodavca kod zapošljavanja osoba s invaliditetom. Osim onih financijskih naglasili su i vrijednosti i vještine koje same osobe s invaliditetom donose u svoje radno okruženje, a samo iskustvo iznijela je upravo i  Ines Vitaljić, voditeljica Pododsjeka za demografiju i socijalnu politiku. Pozitivne ideje na temu uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada predstavio je i Ante Vukašina, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije koji je pojasnio dugogodišnju ideju županije za otvaranje društveno korisnog poduzeća u kojem bi se proizvodila kartonska ambalaža, a proizvodile bi ju upravo osobe s invaliditetom. Ovom prilikom pročelnik je pozvao i udruge OSI na uključivanje u realizaciju ideje.

Robert Ćoza, predstavnik poslodavaca sektora turizma i ugostiteljstva na Okruglom stolu, naglasio je da u današnjoj situaciji kada nedostaje radne snage, poticaji koje država nudi idu u prilog poslodavcima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom. Isto tako, naglasio je da dosta poslodavaca nije ni upoznato s promjenama u zakonskoj regulativi, odnosno poticajima i olakšicama pri zapošljavanju OSI.

Ovaj događaj bio je jedinstvena prilika za umrežavanje predstavnika OSI, javnih ustanova koje rade na unaprjeđenju kvalitete života OSI i poslodavaca s ciljem uspješnog uključivanja OSI na tržište rada. Prisutni su se složili kako bi informacije, koje se odnose na prava, probleme i potrebe osoba s invaliditetom trebale biti dostupnije samim osobama s invaliditetom te poslodavcima s ciljem što veće uključenosti u društvo. Zapošljavanje OSI u sektoru turizma i ugostiteljstva je izazovno, ali svakako ima prostora i potencijala i vjerujemo da ćemo uskoro vidjeti rezultate ove aktivnosti kroz zapošljavanje OSI upravo u navedenom sektoru.

Izvor. Učilište Finis

Copyright © 2023 Centar za pružanje usluga u zajednici Mocire I Design by HIA
Skip to content