Okrugli stol “Izazovi porasta broja djece i mladih s teškoćama u Zadarskoj županiji” 08.04.2024.godine

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, održan je okrugli stol pod nazivom »Izazovi porasta broja djece i mladih s teškoćama u Zadarskoj županiji«, kao dio 2. Dana djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Cilj ovog okruglog stola bio je unaprijediti podršku i inkluziju u lokalnoj zajednici te senzibilizirati javnost i osiguravatelje resursa za izazove s kojima se suočavaju djeca i mladi s teškoćama u razvoju, kao i članovi njihovih obitelji te djelatnici ustanova koje pružaju usluge i stručne službe.

Organizatori ovih Dana su Odjel za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru, Udruga za autizam Zadar, Udruga Cukrići Zadar, Udruga za Down sindrom Zadarske županije, Dječji vrtić Latica, Osnovna škola Voštarnica Zadar i Centar za pružanje usluga u zajednici Mocire.

Sudionici okruglog stola bili su Josip Vidov, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku Zadarske županije, Joso Nekić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, Mladen Klanac, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra, Momir Karin , ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustav odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, Višnja Mičić , voditeljica Pododsjeka za upravne poslove u obrazovanju, kulturi, sportu i tehničkoj kulturi Zadarske županije, Irena Dukić, ravnateljica OŠ Voštarnica – Zadar, Anita Rudić, ravnateljica DV Latica, Ivana Šunjić Džaja , voditeljica Kabineta za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije i Jelena Milin, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire. Moderatorica okruglog stola bila je dr.sc. Marija Ljubičić.

Profesorica dr. sc. Anita Pavić Pintarić, prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zadru na samom početku okruglog stola pozdravila je prisutne i kazala kako podrška i inkluzija djece i mladih s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji predstavlja važnu temu.

– Svakim danom broj djece i mladih koji se suočavaju s različitim izazovima u razvoju sve više raste, što zahtijeva veću angažiranost nego ikada prije. Svatko od nas ima ulogu u stvaranju okruženja koje će biti inkluzivno i podržavajuće za našu djecu i mlade.

Cilj ovog okruglog stola je identificirati izazove s kojima se susreću te pružiti konkretne prijedloge i rješenja za poboljšanje njihovog života i podrške. Ključno je pružiti podršku obiteljima koje se suočavaju s tim izazovima te osigurati pristup resursima koji su im potrebni.

Također, važno je raditi zajedno na stvaranju okoline u kojoj će se svako dijete i mlada osoba osjećati dobrodošlo, prihvaćeno i podržano, kazala je prorektorica Pavić Pintarić te dodala kako to uključuje poboljšanje pristupa obrazovanju, osiguranje kvalitetnih zdravstvenih usluga te promicanje svijesti o inkluziji i smanjenje stigme koja često prati osobe s teškoćama.

Izvor: Zadarski list

Copyright © 2023 Centar za pružanje usluga u zajednici Mocire I Design by HIA
Skip to content